Подрібнювач харчових відходів для раковини: діспоузер, як вибрати

В кухонну раковину постійно потрапляють залишки їжі, що призводить до поступового засмічення зливної труби. З-за цього трубу регулярно доводиться чистити, а іноді навіть виникає необхідність її заміни. На допомогу може прийти технічний пристрій — подрібнювач харчових відходів для раковини, яке встановлюється на місце стандартного сифона. Дане пристосування здатне перемолоти всі харчові відходи практично до рідкого стану. В такому вигляді вони змиваються водою і легко проходять через злив у каналізацію. Такий прилад часто називають диспоузером.

Пристрій і робота подрібнювача харчових відходів

Побутовий кухонний подрібнювач зазвичай укладений у металевий корпус. Його вхідний отвір впритул примикає до зливу раковини, а вихід сполучений через жорстку трубу зі стояком каналізації. Подрібнювач харчових відходів для кухні може мати конструкцію з електродвигуном або без нього. Двигун знаходиться в нижній частині приладу. Він забезпечує обертання дробильного диска, виготовленого з нержавіючої сталі.

Внутрішні стінки подрібнювача являють собою жорстку нерухому тертку, що служить для перетирання харчових відходів в дрібну кашку.

Функціонує подрібнювач дуже просто. Відходи їжі, що надходять до нього, притискаються обертовим диском з встановленими на нього дробильными кулачками до стінок подрібнювача з розташованою на них теркою. Вони перемелюють і несуться потоком води в злив. Запустити прилад роботу можна шляхом натискання на його кришку або на кнопку, виведену зверху мийки.

Види кухонних диспоузеров

Діспоузер для раковини може відрізнятися типом живлення. Розрізняють електричні і механічні пристрої.

Електричний подрібнювач

Основою живлення даного приладу є двигун, що працює від електромережі. Двигун обертає дробильний диск, тим самим забезпечуючи подрібнення харчових відходів, перетираемых нерухомої теркою. Максимальний діаметр подрібнених залишків становить не більше 3 мм. Цього виявляється достатньо, щоб вільно пройти в каналізацію без виникнення засмічення в трубі.

Агрегати, що працюють від електрики, умовно поділяються на 2 типи:

  1. З безперервним завантаженням. Так працює більшість приладів. Подрібнювач харчових відходів для кухонної раковини включається, після чого в нього починають надходити відходи. Працює прилад до тих пір, поки вся посуд не буде помыта, а всі відходи не будуть утилізовані. Після цього діспоузер відключають, а воду перекривають.
  2. З порційній завантаженням. Спочатку в діспоузер завантажують харчові відходи, після чого включають прилад в роботу. Після проходження відходів їжі через подрібнювач, прилад вимикають. Якщо є необхідність, цикл повторюють. Це не дуже зручний спосіб утилізації, тому такі пристосування не дуже популярні.
Цікаве по темі:  Розширювальний бак для опалення закритого типу: установка бачка, розрахунок, відео

Механічний подрібнювач

Функціонує механічний подрібнювач за рахунок напору води, тому його ще називають гідравлічним. Ніяке зовнішнє живлення не використовується. Всередині подрібнювача знаходяться спеціальні ножі, призначені для змішування відходів. Вони приходять в обертання по мірі надходження в діспоузер води. Такі пристрої є економічними і більш потужними. Вони здатні перемелювати навіть грубі волокна, які не зможе переробити електричний аналог.

Працює гидроизмельчитель харчових відходів тільки при надходженні води в прилад. Його робота не супроводжується шумом. Такі подрібнювачі є більш безпечними, так як для їх роботи не застосовується електрострум. Звідси походить і більш висока ціна за такі пристрої.

Як вибрати подрібнювач

Існує кілька параметрів, які рекомендується враховувати перед тим, як вибрати подрібнювач харчових відходів для своєї кухонної раковини. Перерахуємо їх:

  1. Електричний або гідравлічний? Максимально ефективно механічний подрібнювач буде працювати тільки при сильному напорі води. Якщо напір води в трубах слабкий, то рекомендується віддати перевагу електричний діспоузер.
  2. Діаметр вхідного отвору приладу. Він повинен відповідати діаметру зливу вашої раковини. Якщо розмір відповідати не буде, виникнуть складнощі при його підключенні.
  3. Потужність приладу. Встановлюється для електричних моделей. Від неї залежить, як швидко подрібнювач впорається з переробкою відходів. Також більш потужний агрегат зможе переробити більш тверді відходи. У побуті буває достатньо потужності 500 Вт. Якщо ж планується переробляти тверді відходи, такі як кістки або жили, то вибирайте потужність аж до 1200 Вт.

  4. Швидкість обертання диска (дробильних молоточків). Від цього залежить швидкість роботи діспоузера. Рекомендоване число обертів — не менше 1400 в хвилину.
  5. Можливість регулювати швидкість обертання диска. Наприклад, для переробки ніжних відходів можна уповільнити швидкість обертання, а також збільшити її при подрібненні більш твердого вмісту.
  6. Захист двигуна. Це обов’язковий елемент при виборі приладу. Якщо захист встановлена, то двигун, при попаданні в подрібнювач столового приладу, автоматично зупиниться. Якщо захисту немає, то двигун може перегоріти.
  7. Матеріал корпусу. Ідеальним вибором вважається нержавіюча сталь, стійка до всіх видів агресивного впливу. У продажу може не виявитися такого подрібнювача, тому можна встановити прилад, що має всередині антикорозійне покриття.
  8. Габарити корпусу. Перед покупкою приладу слід виміряти вільний простір під мийкою, щоб прилад туди помістився. У той же час, чим більше буде корпус приладу, тим більш продуктивним він виявиться.
  9. Реверс. Це необов’язкове, але корисний додаток, що дозволяє звільнити нутрощі пристрою від неперероблених залишків.

Монтаж діспоузера

Самостійна установка подрібнювача харчових відходів на своїй кухонній мийці може бути виконана і без запрошення фахівця. Необхідно дотримувати правильний порядок монтажу, який буде викладено нижче:

1. Необхідно повністю перекрити воду в будинку.

2. Сифон від’єднується від мийки.

3. Знімається зливна труба, що йде від сифона в каналізацію.

4. Гумова прокладка, яка йде в комплекті з диспоузером, встановлюється під злив мийки.

5. До мийки монтується кріплення діспоузера.

6. На дане кріплення встановлюється сам прилад.

7. Жорстка зливна труба кріпиться до виходу пристрою. Її кінець виводиться в каналізаційний стояк.

Порада: Не рекомендується використовувати гофровану трубу на виході з діспоузера. В її складках будуть залишатися харчові залишки, які, поступово перегниваючи, будуть видавати неприємний запах.

8. На мийці або поруч з нею монтується пневмокнопка для подрібнювача харчових відходів. Також може використовуватися електрична кнопка. Пневмокнопка є більш безпечною, так як працює незалежно від електроенергії. Може виявитися, що кнопка включення приладу не передбачена. У цьому випадку подрібнювач включається в роботу при впливі на його кришку.

9. Якщо застосовується пневмокнопка, то між нею і подрібнювачем встановлюється пневмошланг.

10. Прилад підключається до електричної розетки.

Важливо: Оскільки прилад підключається до електромережі, розетка для підключення повинна знаходитися поблизу пристрою. Наявність подовжувача не вітається. Вона повинна бути надійна захищена від попадання вологи, а також повинна мати заземлення.

11. Проводиться пробний запуск подрібнювача.

Особливості експлуатації подрібнювача

Порядок роботи з диспоузером наступний:

  • відкривається вода;
  • включається діспоузер;
  • відходи направляються в подрібнювач разом з водою;
  • після завершення роботи подрібнювач вимикається. Момент його виключення можна визначити за припинення шуму;
  • через кілька секунд вимикається вода.

Не варто хвилюватися, що в отвір діспоузера потрапить металевий кухонний прилад. Параметри подрібнювача виконана так, що його двигун автоматично зупиняється при попаданні всередину пристрою твердого предмета.

Діспоузери є самоочищаемыми приладами, тому особливого догляду не потребують. Періодично рекомендується проводити очищення подрібнювача неабразивными засобами. Наприклад, лимонною кислотою і содою. Можна також використовувати наявні в продажу спеціальні засоби для догляду за кухонними приладами.

Що не можна пропускати через діспоузер

Певні предмети, потрапивши всередину подрібнювача, можуть утруднити роботу приладу або взагалі призвести до його поломки. Щоб не довелося виконувати ремонт подрібнювачів харчових відходів, не кидайте в подрібнювач наступні предмети:

  • Еластичні і тягнуться речі. Наприклад, поліетиленові пакети, джгути, скотч, шматки тканини, еластичні бинти, шматки гуми. Прилад не зможе їх переробити.
  • Волосся і нитки. Вони поступово будуть ускладнювати роботу двигуна, намотуючись на його вал. Настане час, коли двигун просто перегорить.
  • Тверді предмети, подрібнити які просто неможливо. Це монети, скла, гудзики, керамічні і пластмасові вироби. Їх потрапляння всередину приладу призведе до зупинки приладу або згоряння двигуна, якщо захист не встановлена.
  • Специфічні харчові залишки. Наприклад, риб’яча луска, часникова і цибулиння.

Якщо все ж таки відбулося потрапляння сторонніх предметів всередину діспоузера, слід розібрати корпус приладу для їх вилучення.

При грамотній експлуатації і невеликому догляді кухонний діспоузер здатний прослужити своїм власникам досить довгий термін, близько 15 років або навіть більше.

Відгук про подрібнювач харчових відходів для раковини і демонстрація його роботи представлені на відео.